Stará vražda

08.12.2013 17:36

Nebojte sa, nejde o žiaden kriminálny prípad skôr o výstrahu. Popíšeme si dnes základné črty zákernej stareny, ktorá číha určite aj vo vašom okolí.

 

Vizuálna stránka:

Stará vražda nosí zásadne okuliare, aby videla aj ten najmenší pohyb v tom najtmavšom kúte.  Ide výlučne o osobu ženského pohlavia, zo zásady vdovu. Na tvári má vždy nasadený príjemný nenápadný úsmev. Oblečením na seba zbytočne nepúta pozornosť a snaží sa zapadnúť do svojho okolia, nakoľko práve na ňom je závislá.

 

Predpoklady na kategorizáciu „stará vražda“:

Vynikajúci sluch a zrak – pri zníženej kvalite /očakávanej vzhľadom na vek/ sú povolené podporné doplnky, napríklad okuliare, načúvací prístroj a divadelný ďalekohľad. Medzi ďalšie vítané prednosti patria: nenápadný pohyb za záclonou, čo najtichšie otváranie a privieranie dverí, čo najtajnejší presun z bodu A do bodu B.  Vražda obvykle používa na výkon svojej činnosti pomocné osoby, ktorými aj napriek dôležitosti pre výkon svojho remesla pohŕda. Delia sa na dve skupiny. Prvá skupina – LASTOVIČKY, ide o náhodných okoloidúcich ktorí vyštebocú pár informácií. Druhá skupina tvorí veľmi dôležitý pilier, ide o tzv. BUMERANGY, ktoré sú starou vraždou hádzané do obehu a po nasatí informácií sa vrátia a vyprázdnia svoju studnicu svojej Panej.

 

Povahové vlastnosti:

Stará vražda je zákerná unudená babizňa, ktorá pochovala minimálne jedného manžela. Je príliš sporovlivá aby sledovala televízor alebo zapínala rádio. V lustri jej svieti vždy len jedna žiarovka zo šiestich, toaleta sa splachuje len raz denne.  Je na dne keď vidí úsmev na perách ľudí a rozhodla sa proti šťastiu iných bojovať do posledných síl.

 

Špeciálne vlastnosti a odborná spôsobilosť:

Znalosť všetkých telefónnych čísel na núdzové linky, okrem štandardných aj na rôzne špecializované útvary, nezriedka aj kukláčov, protichemickú obranu a jednotku rýchleho nasadenia. Dokonalosť pre detail, neochvejná cieľavedomosť a zákernosť. Bezchybná pretvárka a krásne zveličovanie.

 

Na vlastnej koži – ako som padol do pasce starej vraždy

 

                Prerábka bytu... Všade prach, na tvári pot a na rukách mozole. Z posledných síl vynášam nádobu so stavebnou suťou vedľa kontajnerov na vopred pripravený igelit, nechcem predsa zbytočne poničiť trávnik. Pri schádzaní zo schodov začujem šuchot šlapiek, no nevenujem mu pozornosť, mám čo robiť ž ťažkým nákladom vo svojich rukách.

 Pre dnešok mi stačilo, už nevládzem... Vraciam sa do bytovky, pred vchodom však zisťujem, že mi niekto pribuchol dvere. Do kelu! S ospravedlnením na perách prosím o otvorenie dverí po náhodnom zazvonení na zvonček susedov. Odnášam prázdnu nádobu a prezliekam sa, keď zrazu niekto zvoní. Premýšľam, kto by ma mohol hľadať, veď sme sa ešte ani nenasťahovali, dokonca ani na zvončeku nefiguruje moje meno. Mestská polícia. „Dobrý deň, to biele auto dole je vaše?“ Odpovedám, že áno a pýtam sa v čom je problém. Po pár minútach som už riešený v blokovom konaní za čiastočné státie na trávniku nahlásené telefonicky. To že tam denne stojí viacero áut, čomu nasvedčuje aj stav trávy ani to, že som vykladal stavebný materiál mi ako argument nijako nepomohlo. Vraciam sa do vchodu, samozrejme zase je pribuchnuté. Dal by som ruku do ohňa za to, že niekde okolo mňa počujem smiech. Od hnevu krčím ústrižok bloku o zaplatení a vyzváňam na ďalší zvonček s prosbou o otvorenie. Dúfam, že pre dnešok som zažil už dosť prekvapení a obliekam si bundu. Pri pohľade z okna vidím zhrbenú postavu ako obzerá pozostatky tehál, ktoré som pripravil na odvoz. To som ešte netušil akú chybu som spravil, že som si lepšie neobzrel o koho ide... Vychádzam z dverí a už po pár krokoch míňam ďalšieho policajta. Chvíľu si nahováram, že možno ide niekde inde ale pri otázke na moju totožnosť mi skutočnosti začínajú zapadať do seba. „Pane, údajne zakladáte pred bytovkou čiernu skládku.“ Šklbne mi kútikom, nakoľko predstava troch vedier  murovky prirovnanej k čiernej skládke je fakt absurdná. Potlačím smiech. Ideme na tvár miesta. Po ceste schodmi počujem tiché privretie dverí, ktoré zaregistroval aj policajt. Vymenili sme si pohľady a pokračovali ďalej. Vonku odchádzame na návrh príslušníka o čosi ďalej od bytovky. Tu som nepriamo informovaný o záškodníckej činnosti určitých občanov. /áno, starých vrážd!/ Dohodli sme sa na vyprataní „čiernej skládky“  a rozlúčili sme sa.

Pri prechádzaní popred bytovku som sa po vyhodnotení nových informácií rozhodol spraviť STAREJ VRAŽDE radosť a hlasno informujem do vypnutého telefónu, že mám veľký problém kvôli odpadu. Zase začujem smiech...